ROBOT POSZUKA PRACOWNIKÓW DLA BUDIMEKSU

fot. Budimex, materiały prasowe, Most przez Wisłę koło Kwidzyna

ROBOT POSZUKA PRACOWNIKÓW DLA BUDIMEKSU

Na stronie Budimeksu, jednej z największych polskich firm w sektorze usług budowalnych, właśnie zadebiutował pierwszy w Polsce chatbot, który szuka ludzi do pracy. Za jego wdrożenie i obsługę odpowiedzialna jest firma Emplocity.

Na stronie www.budimex.pl pojawił się przycisk z botem-rekruterem. Po jego kliknięciu każdy kandydat będzie mógł rozpocząć konwersację z botem za pośrednictwem facebookowego Messengera – najpopularniejszego komunikatora w Polsce (korzysta z niego prawie 12 mln użytkowników). Robot zapyta o doświadczenie, umiejętności i znajomość języków obcych oraz oczekiwania finansowe. Odpowiedzi zapamięta i spróbuje dopasować do wymagań postawionych przez pracodawcę. Jeżeli kandydat je spełni, rekruter otrzyma taką informację i będzie mógł zaprosić potencjalnego pracownika na spotkanie. Budimex planuje w najbliższym czasie zwiększenie zatrudnienia o ponad tysiąc osób.
- Przy tak dużej skali rekrutacji i konkurencyjnym rynku chcemy stawiać na innowacyjne rozwiązania. Nowoczesna firma to taka, która jest tam, gdzie są jej kandydaci, a dziś wszyscy są na Facebooku. Chatbot świetnie więc wpisuje się w strategię cyfrowej transformacji, którą obecnie wdrażamy – mówi Cezary Mączka, członek zarządu Budimeksu, dyrektor Pionu Zarządzania Zasobami Ludzkimi. Sztuczna inteligencja ma wspomóc firmę w poszukiwaniu kadry inżynieryjnej.
- Rekrutacja na tak dużą skalę to wyzwanie dla każdego działu HR. Oddając preselekcję kandydatów w ręce robota, rekruterzy będą mogli skupić się na bardziej złożonych zadaniach. Szacujemy, że automatyzacja najbardziej żmudnych i powtarzalnych etapów procesu rekrutacji pozwoli rekruterom zaoszczędzić nawet 40% czasu  – mówi Jacek Krajewski, Business Development Manager Emplocity.
Chatbot, w przeciwieństwie do człowieka, działa non stop i jest w stanie jednocześnie prowadzić rozmowy z ogromną liczną kandydatów o dowolnej, wybranej przez nich porze. System działa zgodnie z RODO, unijnymi regulacjami dotyczącymi ochrony danych osobowych, zdejmując z pracodawcy wiele obowiązków informacyjnych związanych z przetwarzaniem danych kandydatów. Aplikacje są anonimowe, a dane kandydata zostają ujawnione dopiero w momencie, kiedy zaakceptuje on zaproszenia na spotkanie. To niejedyne zalety Emplobota.
– Umieszczając przycisk z botem na stronie internetowej pracodawcy, nie tylko zwiększamy konwersję z tego źródła, ale także zmniejszamy koszty pozyskania wartościowych aplikacji. Każdy kandydat odwiedzający stronę jest na wagę złota, nasz bot dąży do tego, by jak najwięcej odwiedzających stało się aplikującymi, jednocześnie wybierając tylko te najbardziej wartościowe zgłoszenia – zaznacza Krajewski.
Emplobot to pierwszy w Polsce chatbot poszukujący ludzi do pracy, ale sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza do rodzimej branży HR. A ta jest otwarta na korzystanie z nowych technologii.
Z raportu Emplocity „Sztuczna inteligencja w rekrutacji pracowników” opublikowanego we wrześniu 2017 roku wynika, że aż 48% rekruterów widzi miejsce dla rozwiązań opartych o sztuczną inteligencję w docieraniu do kandydatów i pozyskiwaniu ich aplikacji, a aż 54% z nich twierdzi, że w ciągu najbliższych pięciu lat maszyny wyręczą człowieka w zadaniach, w których są efektywniejsze, zwiększając w ten sposób wydajność ludzi. Wdrożenie Emplobota przez Budimex, polską firmę, która w tym roku świętuje 50-lecie istnienia, jest pierwszym krokiem w tym kierunku.

Materiały wideo do pobrania na otwartej licencji:
Sztuczna inteligencja w rekrutacji.
Bot rekrutacyjny znajdzie Ci pracę.

Premiera raportu Emplocity: "Sztuczna inteligencja w rekrutacji"

temu

Ponad 80% rekruterów uważa, że jednym z największych wyzwań w ich pracy jest brak kandydatów o wymaganych kwalifikacjach – wynika z raportu „Sztuczna inteligencja w rekrutacji pracowników”, przygotowanego przez firmę Emplocity, właściciela pierwszej w Polsce platformy rekrutacyjnej wykorzystującej machine learning oraz wspomnianą sztuczną inteligencję w doskonaleniu procesów rekrutacyjnych.
Emplocity ze statuetką Orła Innowacji

temu

Rozdano nagrody w konkursie “Orzeł Innowacji Startup” ogranizowanym przez dziennik “Rzeczpospolita”. W kategorii “Pomysł Roku” zwyciężyła firma Emplocity, twórca sztucznej inteligencji pomagającej w poszukiwaniu pracy i rekrutacji pracowników. W składzie jury znaleźli się przedstawiciele świata biznesu, nauki i instytucji publicznych.
W tych zawodach pracować będą twoje dzieci

temu

W ciągu najbliższych dwudziestu lat zniknie przynajmniej połowa znanych nam dziś zawodów.Zastąpią je nowe profesje. Menadżer śmierci cyfrowej, trener bota, nostalgista – to tylko niektórez nich. Na czym będzie polegała ich praca i jakich kompetencji będą wymagać?
Polacy uruchomili robota, który znajdzie Ci pracę w Messengerze

temu

W Polsce powstał pierwszy na świecie bot rekrutacyjny oparty na mechanizmach sztucznej inteligencji, który znacznie uprości kandydatom proces szukania pracy.  Jego pomysłodawcą i autorem jest firma Emplocity, właściciel nowoczesnej platformy rekrutacyjnej pod tą samą nazwą.