EMPLOCITY POZYSKUJE 1 MLN ZŁOTYCH. W FIRMĘ INWESTUJE DIAMENT FORBESA – ENPROM

Warszawa, 19.04.2017

Jedna z najprężniej rozwijających się polskich firm, w branży energetycznej, tegoroczny Diament Forbsa, Enprom, zainwestował 1 milion złotych w młodą spółkę Emplocity, dostarczającą nowatorskie rozwiązania w rekrutacji oparte o własny, unikatowym system wykorzystujący sztuczną inteligencję.

Emplocity to technologiczny partner HR dla firm poszukujących pracowników oraz osób zainteresowanych zmianą pracy lub rozwojem zawodowym. Oferuje tzw. rekrutację odwróconą, która opiera się o unikatowy system automatyzujący proces rekrutacji, wykorzystujący zaawansowane rozwiązania technologiczne takie jak uczenie maszynowe oraz AI (sztuczną inteligencję).

Nowy inwestor Emplocity, spółka Enprom, rozpoczęła działalność w lutym 2011 roku, a już po 5 latach miała zrealizowaną jedną z najważniejszych inwestycji elektroenergetycznych w Polsce - połączenie systemów elektroenergetycznych Polski i Litwy. Po 6 latach Enprom trafił na drugie miejsce w prestiżowym rankingu Diamenty Forbesa. Swój sukces zawdzięcza nowoczesnemu podejściu do trudnego rynku energetycznego.

- Jeszcze kilka lat temu Enprom też był startupem. Działaliśmy niestandardowo, elastycznie, zawsze w oparciu o przejrzyste zasady i nowoczesne rozwiązania. Taką samą filozofią kieruje się teraz Emplocity. Rynek HR nie jest istotą działalności firmy Enprom. Mimo to zdecydowaliśmy się na wsparcie projektu Emplocity z prostego powodu: dostrzegli lukę na przyszłościowym rynku rekrutacji i znaleźli technologiczne rozwiązanie, aby ją wypełnić i tym samym zrewolucjonizować cały proces poszukiwania pracowników – komentuje swoją decyzję Mariusz Targowski, prezes firmy Enprom.

Krzysztof Sobczak, prezes Emplocity, komentuje: - Cieszymy się, że to właśnie Enprom zaangażował się w naszą spółkę. Choć nasze firmy to dwie różne branże, łączy je podejście do rozwoju biznesu oraz wiara w nowe technologie i zespół. Jestem pewien, że dzięki podobnym doświadczeniom Mariusz wesprze nas na wielu poziomach, nie tylko tym finansowym.

To już drugi inwestor, który uwierzył w potencjał Emplocity. W listopadzie zeszłego roku kapitał na dynamiczny rozwój firmy przekazał Daniel Lewczuk, znany polski anioł biznesu
i jeden z czołowych ekspertów z 18 letnim doświadczeniem w branży HR. Więcej informacji o obu firmach: www.emplocity.pl oraz www.enprom.pl.